Erteple s cibulkó a oharky s kyškó
Mám tu pro Vás jednoduchou a levnou specialitku, která osvěží ve velkých vedrech. Možná se to dá pojmenovat jinak, ale použil jsem název, pod kterým nám tuto chuťovku předkládala naše babička Vlasta ...
Co potřebujeme na 2 porce:
skoré brambory
0,5 l kefíru, podmáslí, zakysané smetany
salátovou okurku
1 cibuli
hrstku petrželové natě
sůl, pepř,kmín,olej,sádlo
Nejdříve si oloupeme brambory (množství dle spotřeby) a uvaříme ve vodě se solí a lžičkou kmínu, aby zůstaly raději tvrdkavé.
Oloupeme a nastrouháme na plátky okurek, osolíme, opepříme a teprve potom zalijeme kefírem (zakysanou smetanou,podmáslím a jelikož moje recepty nepatří mezi zdravou výživu, doporučuji v kyšce větší obsah tuku ), promícháme a dáme do lednice. Je možné si to připravit dřív dopředu a dát do lednice, lépe se to proleží a chladnější je více osvěžujíci.
Pak si nakrájíme cibulku a smažíme ji na pánví na směsi oleje a sádla, dále si najemno nakrájíme petrželovou nať a asi po 4-5 minutách ji přidáme k cibulce. Odstavíme až je cibulka lehoučce dozlatova (ztmavne jak dochází) a petrželka je krásně křupavá.
Brambory naservírujeme na talíř, zalejeme sosem s cibulkou a petrželkou, a do misky si nandáme okurku s kyškou.
JÍ SE LŽÍCÍ ! ! !
Dobrou chuť ! ! !
Ps: Recept je možné zařadit mezi zázračné životabudiče ... Kdo není na zakysané mléko zvyklý, v určitém momentu vyskočí jak mladík a zapomene na všechny jiné bolesti ....
Náhledy fotografií ze složky Erteple s cibulkó a oharky s kyškó
Komentáře
Přehled komentářů
Ahoj. Jídlo může být opravdu dobré a osvěžující. Nedovedu si ale představit smažit cibulku ve směsi oleje a sádla!?!?!?! Mně by určitě stačilo jen sádlo nebo olej. Přesto přeji dobrou chuť.
Re: reakce na recept
Burda,13. 7. 2012 21:38No asi tak. Podle "odborných" člankú přepálené sádlo - kterým se při smažení cibulky v podstatě stane prý není zdravé. Proto přidávám ten olej. Ale zas tam to sádlo být musí, protože olej sám nedá tu fajnovou chuť této delikatesy ... :-)
reakce na recept
mmm,12. 7. 2012 22:48