Jdi na obsah Jdi na menu
 


Erteple s cibulkó a oharky s kyškó

13. 6. 2012

Mám tu pro Vás jednoduchou a levnou specialitku, která osvěží ve velkých vedrech. Možná se to dá pojmenovat jinak, ale použil jsem název, pod kterým nám tuto chuťovku předkládala naše babička Vlasta ...

Co potřebujeme na 2 porce:

skoré brambory

0,5 l kefíru, podmáslí, zakysané smetany

salátovou okurku

1 cibuli

hrstku petrželové natě

sůl, pepř,kmín,olej,sádlo

Nejdříve si oloupeme brambory (množství dle spotřeby) a uvaříme ve vodě se solí a lžičkou kmínu, aby zůstaly raději tvrdkavé.

Oloupeme a nastrouháme na plátky okurek, osolíme, opepříme a teprve potom zalijeme kefírem (zakysanou smetanou,podmáslím a jelikož moje recepty nepatří mezi zdravou výživu, doporučuji v kyšce větší obsah tuku ), promícháme a dáme do lednice. Je možné si to připravit dřív dopředu a dát do lednice, lépe se to proleží a chladnější je více osvěžujíci.

Pak si nakrájíme cibulku a smažíme ji na pánví na směsi oleje a sádla, dále si najemno nakrájíme petrželovou nať a asi po 4-5 minutách ji přidáme k cibulce. Odstavíme až je cibulka lehoučce dozlatova (ztmavne jak dochází) a  petrželka je krásně křupavá.

Brambory naservírujeme na talíř, zalejeme sosem s cibulkou a petrželkou, a do misky si nandáme okurku s kyškou.

JÍ SE LŽÍCÍ ! ! !

Dobrou chuť ! ! !

Ps: Recept je možné zařadit mezi zázračné životabudiče ... Kdo není na zakysané mléko zvyklý, v určitém momentu vyskočí  jak mladík a zapomene na všechny jiné bolesti ....

 

Náhledy fotografií ze složky Erteple s cibulkó a oharky s kyškó

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

reakce na recept

mmm,12. 7. 2012 22:48

Ahoj. Jídlo může být opravdu dobré a osvěžující. Nedovedu si ale představit smažit cibulku ve směsi oleje a sádla!?!?!?! Mně by určitě stačilo jen sádlo nebo olej. Přesto přeji dobrou chuť.

Re: reakce na recept

Burda,13. 7. 2012 21:38

No asi tak. Podle "odborných" člankú přepálené sádlo - kterým se při smažení cibulky v podstatě stane prý není zdravé. Proto přidávám ten olej. Ale zas tam to sádlo být musí, protože olej sám nedá tu fajnovou chuť této delikatesy ... :-)