Hašle... :-)
Co potřebujeme?
2 nožky dobré klobásky
3 hrstky kysaného zelí
kousek uzeného bůčku
pikantni kečup
deci piva
kmín, majoránku ,chilli
Co s tím?
Je to rychlovka,trvá to jen o chvilku dýl než smažený vajíčka.Plátek uzeného nakrájíme na kostičky,klobásku na kolečka a lehce oprančíme na pánvi.Pokud je uzené málo mastné kápneme oleje.Jak se klobáska lehce oprančí přiklopíme zelím,pokapem kečupem,přidame celý kmín,trošku chilli a majoránku.Vše zalijeme trochou piva.Černé je možná lepší ,ale stačí i obyčejné.Promícháme a necháme dusit až se vypaří větší část tekutiny-asi 10min-občas můžem promíchnout.kdo nemá rád příliš kyselé ,může přidat lžíci medu. A je to!
Jako příloha se hodí čerstvý chléb..
Tenhle nápad vznikl úplně spontáně ,když jsem dostal chuť na něco pikantnějšího a v lednici jsem našel jen tyto suroviny...Ale originál to určitě není,neboť když jsem dva měsíce pracoval v Bulharsku tak v závodní jídelně nám dávali totéž,jen místo klobásky tam bylo vepřové maso.Přesně se to jmenovalo"Svinsko meso sez zele na furna."a jako příloha k tomu byl "Chljab " což je u nás vlastně veka.Klasický chléb či knedlíky si v Bulharsku nedáte.Tohle jídlo připravovali ve velkých brutvanech podobně jako u nás třeba zapékané brambory a pásy se toho krájely na talíř. V podstatě všechny jídla v závodce byly vyrobeny timto způsobem.Ať to bylo volně přeloženo-kuře na hřibech s rýži ,nebo vepřová játra s ryži, maso z bramborem-vše se smichalo a upeklo na brutvanu a ukrajovaly se pásy,ne tak jak jsme zvyklí u nás přílohu zvlášť a maso zvlášť -vždy z toho vyšlo zapečené něco.
Jo a taková zajímavost.Bulhaři ke všemu přikusují chljab nebo pitku,což je taková bagetka. Ale v restauraci jste si museli dávat pozor ,neboť kamarádi bulharští nám řekli ať si objednáme prepečenou. putku.Po objednání servírka zrudla a pak vyprskla smíchy a donesla nam krásně rozpečenou bagetku.Až na druhý den v práci ,když jsme se ptali čemu se smála tak nam vysvětlili že pitka je sice bagetka ale putka je ženské přirození.....
Dobrou chuť !!!.
Náhledy fotografií ze složky Hašle :-)
Komentáře
Přehled komentářů
Skvělý recept.....rychlý, levný a hlavně velmi chutný.
Jako přílohu jsem použil vařené brambory......SUPER.
Za tento recept uděluji Petrovi plný počet bodů...a ještě něco navrch
Hašle.........
Tomáš Novotný,13. 1. 2010 12:25