Jdi na obsah Jdi na menu
 


Doloplazský zámek

3. 1. 2010

 

Doloplazský zámek

 

Původně renesanční zámek přestavěl roku 1729 František Josef v barokní podobě.Tehdy také vznikla zámecká kaple Panny Marie.

Vroce 1778 patřila k zámku také ozdobná a zeleninová zahrada,dvůr,starý ovčín,sýpka,pivovar,panský hostinec a 18 panských obytných domů.

Jan Karel Stomm v roce 1823 zvětšil zámek,založil při něm nový anglický park v dobovém romantickém slohu s ovocnou zahradou.

Dne 16. září 1904 před čtvrtou hodinou ranní ,vypukl nad chlévem  ve východním křídle požár,který se tak rozšířil,že popelem lehl celý zámek,až na část západního křídla,kde bydlel zahradník Karel Schwehr.Po celou dobu panoval prudký vítr a déšť.Zdi starého zámku byly v zimě rozbourány a na jaře 1905 bylo započato se stavbou podle plánů architekta Zlatohlávka z Vídně.Část levého západního křídla,které nebylo celé zničeno,byla snížena,dána nová střecha a upraveno obydlí zahradníkovo.

Nový zámek byl vystavěn posledním šlechtickým majitelem Maxmilianem Janem Křtitelem,baronem z Ulm-Erbachu v historizujícím slohu německé vily,která odpovídala tehdejším názorům na bydlení.

V roce 1927 se zámek stal majetkem Živnostenské banky.

Nyní je majetkem obce,v roce 2000 byla provedena rekonstrukce zámeckých věží a do makovice zámecké věže byly uloženy dokumenty o historii obce,počet domů a obyvatel,podniky,živnosti,neziskové organizace a spolky,současné mince a kopie papírových peněz,složení obecního zastupitelstva a fotografie obce.

Vroce 2003 byla provedena rekonstrukce podzámeckých budov a za ostění zárubně vchodu kulturního sálu bylo zazděno poselství dalším generacím.

Celý zámek i park je chráněnou kulturní památkou v péči Památkového úřadu v Brně.

Mapa přirodního parku z poloviny 18 stol. zachycuje uspořádání plochy .Z nákresů vyplývá,že přírodně řešené partie byly pouze v okolí potoka,který byl součástí parku,zbytek plochy zabíraly pravidelně řešené sady a louka.Dnes protéka potok mimo uzemí parku,výsadby jsou na stejném místě.Unikátní je dochovaná kniha s přesnými záznamy  o vysazeném materiálu z roku 1823 podepsána Maxmilianem Errasem.

Během času ,kdy nebylo o park tak systematicky pečováno,postupně řídl sortiment dřevin,vymizeli vzácnější druhy a zůstalo jen několik druhů většinou domácího původu.Vzácnější dřeviny se dochovaly pouze v blizkosti zámku,z listnatých jsou to Červenolistý buk lesní,Pestrolistý javor jasanolistnatý,z jehličnatých Sloupovitý tis,Pestrolistá tůje a vzrostle Smrky pichlavé.

V části za zámkem rostou spíš zdomácnělé druhy-Javor klen,Javor mléč,Lípa srdčitá,Jasan ztepilý,Trnovnik akát...

 

Zdroje: p.Květoslav Špaček+historie obce Doloplaz.Upravil P.B.